Cu cei mici in Iasi, oras de poveste!

Excursieee! Cu mic, cu mare, cu drag, dor si bucurie am pornit catre Iasi. Am mers cu familia, toti intr-un van, catre un frumos eveniment familial (un botez). Emotiile mele erau uriase. Cum vom parcurge cei 450 de km (distanta Giurgiu – Iasi), 7 adulti si 2 copii in aceeasi masina? Cu multe opriri, rasete, jucarii, muzica si voie buna am ajuns cu bine. Mai ales ca era si verisoara ei cu noi, scenariul perfect de vacanta pentru pitica noastra. Maria avea 1 an si 11 luni, asa ca am preferat sa avem mancare de acasa pentru ea pe drum, astfel nu a existat riscul ca la ora mesei, sa nu gasim restaurant sau sa nu ne placa mancarea.

Iasi, un oras de poveste, de care te indragostesti la prima vedere. Este o bucurie sa te plimbi si sa admiri cladirile, manastirile, copacii, oamenii. Da, aici oamenii sunt relaxati, cu zambetul pe buze.

Ne-am cazat la hotel Eden, situat foarte aproape de Mitropolie, camerele sunt spatioase si frumoase, il recomand cu incredere. Am avut si mic dejun inclus, mai exact iti ofera 3 sau 4 variante, si ti-l pregateste apoi. Fetele au alergat si s-au jucat prin tot hotelul, au fost tare incantate.

Ce va recomand sa vizitati in Iasi

  • Palatul Culturii, ce cladire impunatoare, plina de farmec si de stiluri arhitecturale (neogotic, romantic și neobaroc). Este minunat de admirat si musai de vizitat. Programul de vizita este de marti pana duminica, intervalul orar 10:00 – 17:00, iar un bilet asigura accesul în Muzeul Stiintei și Tehnicii „Stefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Moldovei. Cu siguranta veti fi uimiti si de Ceasornicul Palatului, un orologiu cu trei cadrane, avand diametrul de 3,24 m, care la fiecare ora exacta, canta „Hora Unirii”. Ca sa-l puteti vizita, trebuie sa luati bilet separat, costa 20 lei. Toate detaliile necesare le puteti gasi pe site-ul lor, http://palatulculturii.ro/.
  • Catedrala Mitropolitana, unde la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Am simtit toti o liniste si o multumire ca am putut pasii in acest loc.
  • Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, o manastire ce mi-a intrat la suflet. Este cea mai frumoasa ctitorie a domnului Tarii Moldovei, Vasile Lupu, iar ornamentele sale exterioare combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persiene cu motive din arhitectura romaneasca, intr-o minunata dantelarie in piatra. Aici am mers prima data la 18 ani, nu stiam detalii despre aceasta manastire, pur si simplu am intrat si am simtit o stare de liniste si impacare.
  • Teatrul National “Vasile Alecsandri”, cel mai vechi Teatru National din Romania, o cladire impresionanta, atat la exterior cat si la interior. Aveti ce admira si ce va minuna, este o bijuterie arhitecturala.
  • Bojdeuca lui Ion Creanga, ce loc minunat, aici au fost asternute pe hartie de catre Ion Creanga, “ Povestile si Amintirile din copilarie”. Tot aici a fost chirias si Mihai Eminescu. Asadar, cum sa nu simti implinire si bucurie ca te afli aici. Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 17:00.
  • Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iasi, unde e musai sa ajungeti. Parcul gazduieste teiul lui Eminescu, vechi de peste 400 de ani, cat si un mic muzeu dedicat poetului. Primavara este un loc de vis, unde clar veti fi cuceriti de parfumul teilor.
  • Gradina Botanica “Anastasie Fatu”, este cea mai mare din tara, gazduieste un numar foarte mare de specii vegetale din diverse regiuni biogeografice. In perioada aceasta este organizata expozitia “Flori de toamna”. Programul de vizitare al spatiului exterior, este zilnic intre orele 9.00 – 17.00, pretul unui bilet fiind de 5 lei.
  • Palas Mall, noua ne-a placut, este destul de spatios, degajat,  ne-am bucurat si de cateva cumparaturi.

In Iasi sunt multe case memoriale ce pot fi vizitate, Casa Memorială „Otilia Cazimir”, „Mihail Sadoveanu”, „George Topîrceanu” , „Mihail Kogălniceanu”.

Puteti ajunge cu masina, distanta Bucuresti – Iasi fiind de 390 km, traseul Bucuresti – Buzau – Focsani – Barlad – Vaslui – Iasi. Este un drum lung, mai ales daca sunteti cu cei mici, dar cu cateva opriri de relaxare veti ajunge cu bine. O varianta mai simpla, este calatoria cu avionul, in 50 de minute sunteti la destinatie, iar zborurile sunt operate de Blue Air si Tarom.

Noi am vizitat pe fuga, asadar ne dorim sa revenim cat mai curand in Iasi, pentru a explora pe indelete tot ce ne ofera acest oras, cat si imprejurimile acestuia. (Excursie, Octombrie 2017).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.