Noi am calatorit cu avionul cand Maria avea 2 ani si jumatate. O pregatisem cu o luna inainte, mai exact i-am aratat toate avioanele de pe cer pana cand ajunsese ea sa ma traga de mana sa ma uit pe cer, ca uite un avion si altul si altul. Am ales ora de plecare in jur de ora 11:00 si a fost o alegere tare buna, pentru ca si-a facut somnul de pranz in avion. A stat treaza doar cat a durat decolarea, care i-a placut neasteptat de mult, apoi a adormit instant. Asa ca a fost tare bine si linistit drumul la dus. Iar cand am aterizat era odihnita si dornica de plimbare. La intoarcere, zborul a fost in jur de ora 17:00, stiam ca la ora aceasta ea este tare activa. Clar, era nevoie de un joc nou, care sa o tina ocupata macar 30 de minute. Zis si facut, am luat din aeroport, o tablita de scris cu cateva stampile, s-a dovedit o alegere inspirata mai ales ca adunase in jurul ei inca doua fetite mai mari cu care s-a jucat. Concluzia este ca trebuie sa aveti o jucarie noua sau chiar mai multe pentru durata zborului. Am cumparat si o macheta, un mini avion, de care a fost tare incantata atunci si inca cateva zile bune. Uneori o mai prind cand se uita cu mare drag la el, deci am speranta ca va merge cu mare placere si in alte vacante cu avionul. Zborul nostru a fost unul scurt, aproximativ 2 ore, destinatia noastra fiind Roma.
Sfaturi utile
Este indicat sa le dam celor mici ceva de mestecat, astfel incat sa nu ii doara urechile si sa le creeze disconfort variatia de presiune, mai ales la decolare si la aterizare. Acum in functie de varsta copilului, depinde ce le puteti da (gen suzeta, acadea, guma). Multi copii plang la aterizare si decolare, iar parintii nu inteleg motivul.
Ce punem in bagajul de mana al copilului:
- Servetele umede si uscate;
- Haine de schimb, scutece, crema;
- Gel antibacterian;
- O paturica;
- Un termometru cu infrarosu si un antitermic;
- Gustari, apa pentru baut sau pentru prepararea laptelui, lapte praf (aici trebuie sa va interesati la compania cu care zburati, ce anume aveti voie sa puneti in bagajul de mana al celui mic)
- Jucarii noi – eu recomand tablita desen, carti senzoriale sau Usborne, pachete carti Montessori cu animale, culori, etc, jucarii care sa nu fie zgomotoase, astfel incat sa nu-i deranjati pe ceilalti pasageri;
- Jucarii preferate, bineinteles ca puteti lua si cateva din jucariile indragite, posibil sa fie incantati sa le revada.
Starea si emotiile noastre
De curand, verisoara mea a zburat cu cel mic al ei, in varsta de 1 an si 4 luni, din Iasi in Sydney, Australia. Total, aproximativ 25 de ore de zbor, incluzand 2 escale. Am intrebat-o imediat cum au aterizat, cum a fost cel mic. Totul a decurs minunat, mi-a spus ca optimismul, calmul si rabdarea parintelui sunt esentiale pentru a avea un zbor lung de succes.
De mentionat, copii peste doi ani platesc bilet intreg si au locul lor pe scaun, deci trebuie sa stea la decolare si aterizare, pe scaunul lor cu centura pusa. Maria nu a fost incantata de aspectul cu centura. Cei pana in 2 ani, sunt la categoria infant si vor sta in bratele adultului, nu au loc separat si nu platesc bilet, ci o taxa care depinde de la companie la alta.
Informatii referitoare pentru calatoria cu avionul cu cei mici, pentru cateva din companiile aeriene ce opereaza la noi in tara:
- Wizz Air, informatii calatorie, bagaj bebelusi si copii aici sau informatii privind rezevarea pentru bebelusi si copii aici
- Ryanair, informatii calatorie cu bebelusi sau cu copii, aici
- Blue Air, conditii calatorie generale, aici
- Austrian, conditii calatorie cu copii, aici
- Tarom, conditii calatorie, bagaje, aici
Zbor lin in calatorii, dragi parinti si copii!