Turul ghidat al Palatului Primăverii sau „Casa Ceaușescu” durează aproximativ 45 de minute. Recunosc că a fost un pic cam mult pentru Maria care de abia a împlinit 3 ani. Primele 20 de minute a fost tare fascinată de tot ce vedea, plus că mai erau și alți copii, apoi era destul de greu să-i mai atragi atenția. Ghidul nostru a fost tare drăguț și din când în când încerca să comunice cu ea și să-i arate lucruri ce ar fi interesat-o. Spre exemplu, în grădina interioară Maria a parcurs un traseu, sărind câteva pietre așezate printre plante și a fost tare încântată.
Palatul, deși construit de Gheorghe Gheorghiu Dej, a găzduit familia Ceaușescu în perioada 1965 – 1989, iar acest tur vă va arăta atât intimitatea acestora cât și adevărate colecții de artă.
Fosta reședință a fost extinsă de Nicolae Ceaușescu și are două etaje. La parter puteți vizita locul unde aceștia luau masa, biroul de lucru al lui Nicolae Ceaușescu și apartamentul fiului său, Valentin.
La etaj se află apartamentul Zoei, decorat în stil franțuzesc, mie mi-a plăcut cel mai mult, avea un loc mare și luminos pentru relaxare, un birou, un dormitor, un dressing si o baie în nuanțe de roz pal.
Tot la etaj se află și apartamentul lui Nicu Ceaușescu, cu mobilier în stil clasicism englez, apartamentul soților Ceaușescu, un dressing imens, saloane, plus un apartament de zi al doamnei Elena Ceaușescu. Ei aveau și doi labradori, unul dormind chiar cu ei în camera, pe o canapea.
Apoi se coboară în subsol spre o adevărată zonă de spa și către piscina interioară. De aici se iese în curtea exterioară și astfel se termină turul.
În curte se află și o mică cafenea, unde fie puteți servi ceva, fie să achiziționați un suvenir. Vânzătoarea a fost tare drăguță și ne-a dat un pont tare bun, atunci când se încălzește ne așteaptă cu drag să servim o cafea sau o înghețată Polar și să ne bucurăm de frumoasa grădină. Da, puteți veni direct aici, fără să mai vizitați casa, iar o cafea sau un ceai costa în jur de 4 lei. Plus, puteți admira si păunii ce se plimbă relaxați.
Ce ne-a plăcut nouă?
Că am putut vedea adevărate opere de artă, tablouri, covoare impresionante, candelabre din cristal făcut la Mediaș , ornamente, mozaicuri fascinante. Există chiar un salon care reproduce un altul de la Palatul Versailles. Deci da, este un adevărat muzeu, iar faptul ca turul este doar ghidat, este un mare plus.
Tarife și program
Palatul Primăverii sau „Casa Ceaușescu” se află pe Bulevardul Primăverii nr. 50 și se poate vizita de marți până duminică, în intervalul 10.00 -17.00, de preferat cu programare. Pe site-ul lor, http://www.casaceausescu.ro, aveți toate detaliile.
Un bilet pentru adulți costă 35 de lei, iar copii sub 7 ani nu plătesc.
Palatul găzduiește și diverse evenimente, recitaluri de muzică și poezie sau expoziții.
Vă sfătuim sa-l treceti pe lista voastră ca obiectiv de vizitat. De îndată ce se încălzește noi vom reveni să savurăm o înghețată Polar în frumoasa grădină.
Ps: Robinetele, deși aurii, nu sunt din aur, doar suflate.